2010-01-13 15:27:39• hírek • Parajdi Andrea

Két új körforgalom lesz a városban

A körforgalom, mint forgalomszervezési megoldás számtalan előnnyel jár. Úgy tűnik Szatmárnémetiben is egyre inkább ráébrednek, hogy mennyivel átjárhatóbb egy útkereszteződés, ha körforgalmi renddel van kiépítve. Hamarosan a Closca sugárút és a Rossetti, illetve a Pálfalvai út és a Jubielului utak találkozásánál lesz forgalmi rendváltozás.

Ha nyugatabbra utazunk, a legkisebb városokban is több olyan útkereszteződéssel találkozhatunk, ahol körforgalmi rend szerint kell közlekedni. Ez a forgalomszervezés amellett, hogy gyorsítja a kereszteződésnél való átkelést, lényegesen csökkenti a balesetek számát. Az elsőbbség meg nem adása, és a kereszteződés gyors megközelítése miatt a klasszikus útkereszteződésekben rengeteg baleset történik, sokszor még a jelzőlámpák sem jelentenek biztonságot. A körforgalom mindenkit lassításra kényszerít, ezáltal úgy teszi biztonságosabbá a közlekedést, hogy közben annak folytonosságát is szavatolja. Ezeket az előnyeit külföldön úgy látszik már jó ideje felismerték, nálunk csak az utóbbi években lett népszerű.

Nemrégiben a Lucian Blaga és az Independentei, a Dariu Pop és a Prahovei, a Henri Coanda és a Corvinilor, illetve a Lucian Blaga és a Dorobantilor utcák kereszteződésénél építettek körforgalmat, amelyek egytől egyik beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

A közlekedési bizottság január 13-án, szerdán ülésezett, ahol jóváhagyták két újabb kereszteződés körforgalmi renddel való ellátását - tájékoztatta lapunkat Kereskényi Gábor alpolgármester. Mint mondta egy-két héten belül egyelőre ideiglenes megoldással, műanyag bójákkal alakítják ki a Closca sugárút és a Rosetti utcánál, valamint a Paulesti és a Jubielului utcák kereszteződésénél a körforgalmat, amennyiben hatékonyabbá teszik a közlekedést később ki is építik őket.

Megtudtuk, napirenden egy harmadik körforgalom létrehozásáról való döntéshozatal is szerepelt, ugyanis a Rendőrség Közúti Osztálya azt is kezdeményezte, hogy a Real hipermarket bejáratát is ilyen közlekedési rendszabályozással oldják meg. Kereskényi elmondta: ezt az előterjesztést azért nem fogadták el, mert a közelbe épülő Stop Shop bevásárlóközpont beruházása során néhány méterrel odébb létesül majd egy körforgalom.

Ugyancsak a szerdai bizottsági ülésen született az a döntés, hogy négy utcát egyirányúvá tesznek. A jövőben a Cibinului utca az Ambudului felé, a Codrului utca a Fantanelele felé, a Dorna utca a Lucian Blaga felé, illetve az Ambudului utca a Fantanelele felé enged majd kijárást. Kereskényi szerint azért lesz jó megoldás az egyirányúsítás, mert olyan utcákról van szó, ahol helyi buszjáratok is rendszeresen közlekednek, így azoknak az útját is megkönnyítik, illetve parkolóhelyeket is létrehozhatnak.


A körforgalom, mint forgalomszervezési megoldás számtalan előnnyel jár.
A körforgalom, mint forgalomszervezési megoldás számtalan előnnyel jár, Szatmárnémetiben is egyre inkább érzik a szükségességét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: